Hvad nu hvis, hvad nu hvis….. 1/2

I denne tid er der mange negative viberationer i luften. Pressen fortæller os hele tiden om det værst tænkelige, der kan ske.

Vi passer på hinanden hver for sig. Hvordan sikrer vi os, at vi bevarer vores gode humør og motivation. Vejrtrækning er rigtig godt. Dette har vi vedhæftet en øvelse på nederst i denne mail.

Derudover kan vi heldigvis gøre noget for os selv for ikke at blive revet ned i en negativ spiral.

1. Sørg for ikke at se nyheder 24 timer 7 dage om ugen
2. Få frisk luft
3. Få motion
4. Spis godt
5. En god natte søvn
6. Vær taknemmelig
7. Tænk positivt
8. Træk vejret helt ned i “maven”

Den sidste, træk vejret ned i maven vil vi som sagt gerne dykke lidt mere ned i.

Hvad er det der sker når vi hele tiden påvirkes af frygten for “hvad nu hvis”…..så påvirkes vores sympatiske nervesystem – kroppens kampnervesystem (kamp og flugt). Hjertet begynder at slå hurtigere, vi får en hurtigere puls og stress hormonerne kortisol og adrenalin frigives i kroppen. Modpolen til det sympatiske nervesystem er det parasympatiske nervesystem som er kroppens afslappende del af nervesystemet. Det aktiveres ved søvn, hvile, når vi spiser, meditation, selvindsigt og vejrtrækning. Hjertet slår langsommere, pulsen sænkes, blodtrykket falder, vi tænker klarere tanker og fremmer fordøjelsen. Vores vagus nerve påvirkes, Vagus nerven er den længste nerve der løber ned gennem halsen, brystkassen og bugen og sender undervejs grene til hjerte, lunger og mavetarm. Der frigives “lykke hormonerne” dopamin, endorfiner og oxytocin.

Hvad er så det at trække vejret helt ned i maven, det er for eksempel denne øvelse.

Sæt dig godt til rette, pres det bagerste af tungen op imod ganen.

Træk nu vejret ind gennem næsen, imens tæller du til 4, så der kommer en hæs lyd, og maven puster sig op som en ballon. Hold vejret på 2 og ånd ud gennem næsen på 4, så navlen kommer ind til rygsøjlen. Bliv ved i 5-10 minutter. Denne vejrtræknings øvelsen kommer fra yoga og hedder Ujaii.

 

Se øvelsen her (tager 5 minutter):